Vona Emőke gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus Budapesten

Gyermek és felnőtt pszichológiai tanácsadás és olnline tanácsadás a XXII. kerületben

JÁTÉKSZOBA

Vona Emőke

Gyermek és felnőtt pszichológiai tanácsadás és online tanácsadás

1222 Budapest Szilánk utca 4.

pszichologus@vonaemoke.hu

Gyakori kérdések

Hogyan legyek hiteles?

Fontos, hogy tisztában legyünk valódi érzelmeinkkel. Mi az, amit el tudunk fogadni, és mi az, ami zavar minket abban, amit a gyerek csinál? Ha elfogadóbbnak mutatjuk magunkat, mint amilyenek vagyunk, a gyerekek megérzik, összezavarodnak és megrendülhet a bizalmuk. Jó, ha tudatosítjuk magunkban az el nem fogadásunk érzését is, és az adott szituációban hitelesen közvetítjük. Az őszinte, értő figyelem empátiát, melegséget visz a kapcsolatba. Elfogadásunkat kifejezhetjük szavak nélkül is, de oly módon is, hogy nem avatkozunk bele a gyerek által végzett tevékenységbe, hagyva, hogy megélje a hibázás lehetőségét. Támogathatjuk passzív figyelemmel is, csendben meghallgatva. Hatékonyabb a szigornál, büntetésnél, ha azt szeretném megértetni a gyerekkel, hogy mit váltott ki bennem a viselkedése és miért. 

Hogyan segíthetek?

A gyermekfoglalkozások menete:

  1. Bejelentkezést követően első alkalommal a szülővel/szülőkkel találkozom. A kamaszok maguk dönthetik el, hogy szeretnének-e részt venni az első interjúban vagy nem. Itt lehetőség nyílik a probléma körbejárására, a család és a gyermek megismerésére a szülő beszámolóján keresztül. A beszélgetés (első interjú) után (szükség esetén) anamnézist veszek fel, mely által megismerhetem a gyermek fejlődésére vonatkozó legfontosabb adatokat és az esetleges fejlődési elakadásokat.
  2. Ezt követően találkozom a gyermekkel, négy, esetleg öt alkalommal, kétszemélyes helyzetben.
  3. Ezután kerül sor a szülőkonzultációra, ahol visszajelzést adok az addigi tapasztalatokról, és ennek tükrében javaslatot teszek a folytatás lehetőségeit illetően, megállapodunk a keretekben.

/Az első alkalom a szülővel 60-90 perc, a további konzultációk 50 percesek./