Vona Emőke gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus Budapesten

Gyermek és felnőtt pszichológiai tanácsadás és olnline tanácsadás a XXII. kerületben

JÁTÉKSZOBA

Vona Emőke

Gyermek és felnőtt pszichológiai tanácsadás és online tanácsadás

1222 Budapest Szilánk utca 4.

pszichologus@vonaemoke.hu

Gyakori kérdések

Hogyan legyek „elég-jó” szülő?

Az elég-jó szülő nem tökéletes, hanem olyan valaki, aki aktívan képes alkalmazkodni a gyermek szükségleteihez, igényeihez. Ha a szülő természetes önbizalmára támaszkodva saját megérzésére hallgat, jó gondozó lesz. Ez a fajta elköteleződés mindenki számára adott, nem függ az iskolázottságtól, szakirodalomban való jártasságtól. Kizárólagos záloga a gyermekkel való egymásra hangolódás. Az elég-jó szülő nem akar tökéletes mintaszülő lenni, meg meri mutatni a gyengeségét, ezzel megtanítja gyerekeit arra, hogy szabad hibázni, a hibákat ki lehet javítani. Így aztán sokkal bátrabban kipróbálhatják magukat, hiszen nem származik katasztrófa abból, hogy nem tökéletes gyerekek. 

Hogyan segíthetek?

A gyermekfoglalkozások menete:

  1. Bejelentkezést követően első alkalommal a szülővel/szülőkkel találkozom. A kamaszok maguk dönthetik el, hogy szeretnének-e részt venni az első interjúban vagy nem. Itt lehetőség nyílik a probléma körbejárására, a család és a gyermek megismerésére a szülő beszámolóján keresztül. A beszélgetés (első interjú) után (szükség esetén) anamnézist veszek fel, mely által megismerhetem a gyermek fejlődésére vonatkozó legfontosabb adatokat és az esetleges fejlődési elakadásokat.
  2. Ezt követően találkozom a gyermekkel, négy, esetleg öt alkalommal, kétszemélyes helyzetben.
  3. Ezután kerül sor a szülőkonzultációra, ahol visszajelzést adok az addigi tapasztalatokról, és ennek tükrében javaslatot teszek a folytatás lehetőségeit illetően, megállapodunk a keretekben.

/Az első alkalom a szülővel 60-90 perc, a további konzultációk 50 percesek./