Vona Emőke gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus Budapesten

JÁTÉKSZOBA gyermek-és felnőtt pszichológiai tanácsadás a XXII. kerületben, és online tanácsadás

JÁTÉKSZOBA

Vona Emőke

Gyermek-és felnőtt pszichológiai tanácsadás és online tanácsadás

1222 Budapest Szilánk utca 4.

pszichologus@vonaemoke.hu

Gyakori kérdések

Hogyan legyek „édes mostoha”?

Az, hogy milyen esélye van az egyszülős családba bekerülő új családtagnak, erősen függ az előzményektől. Nevezetesen, hogy mennyire sérültek a gyerekek, felnőttek, mennyire sikerült feldolgozni a válást, hogyan tudnak együttműködni a vér szerinti szülők… Fontos, hogy világossá váljon, hogy mint nevelőszülő, felelősséget érez irántuk, de nem szándékozik a valódi szülő helyére lépni. A nevelési elképzelések összehangolása, egymás nézeteinek elfogadása és a tévedés jogának fenntartása segíthet, hogy ne alakuljanak ki családon belüli koalíciók (egymás elleni összefogások a családtagok között). Gyakori hiba, ha különös jelentőséget tulajdonítanak egy hagyományos családban is előforduló, könnyen kezelhető helyzetnek. Fontos a vér szerinti szülő támogatása a közösen hozott döntések következetes, kölcsönös betartatására. Ez erősíti a nevelőszülő szülői tekintélyét. Nem utolsó sorban folyamatosan erősíteni a párkapcsolatot, hiszen az új családi felállást éppen a pár egymás iránti elkötelezettsége alapozza meg.

Hogyan segíthetek?

Az egyéni foglalkozások menete:


  1. Bejelentkezést követően első alkalommal a szülővel/szülőkkel találkozom. A kamaszok maguk dönthetik el, hogy szeretnének-e részt venni az első interjúban vagy nem. Itt lehetőség nyílik a probléma körbejárására, a család és a gyermek megismerésére a szülő beszámolóján keresztül. A beszélgetés (első interjú) után anamnézist veszek fel, mely által megismerhetem a gyermek fejlődésére vonatkozó legfontosabb adatokat és az esetleges fejlődési elakadásokat.
  2. Ezt követően találkozom a gyermekkel, 4-5 alkalommal, kétszemélyes helyzetben. Játszunk, rajzolunk, beszélgetünk, ismerkedünk. Heti rendszerességgel, lehetőleg ugyanabban az időben, 50 perces foglalkozások keretében.
  3. Ezután kerül sor a szülőkonzultációra, ahol visszajelzést adok az addigi tapasztalatokról, és ennek tükrében javaslatot teszek a folytatás lehetőségeit illetően, megállapodunk a keretekben.

/Az első alkalom a szülővel 60-90 perc, a további konzultációk 50 percesek./

  1. A gyerekekkel folytatott munka során nagyon fontos a biztonságos légkör megteremtése. A foglalkozásokat a gyerek sajátosságaihoz, egyéni igényeihez igazítom, és abból építkezek, ami érdekli, és izgalmas számára.
  2. A gyermekekkel való egyéni foglalkozások mellet rendszeres szülőkonzultációt biztosítok. Visszajelzést adok a probléma hátterében felmerülő lehetséges okokról, és ha szükséges, javaslatot teszek további vizsgálatra. Megbeszéljük, milyen tapasztalatai vannak a szülőnek, milyen változást észlel.
  3. A terápiás munka lezárása.