• Játékszoba

Hogyan segíthetek?

Az egyéni foglalkozások menete:


  1. Bejelentkezést követően első alkalommal a szülővel/szülőkkel találkozom. A kamaszok maguk dönthetik el, hogy szeretnének-e részt venni az első interjúban vagy nem. Itt lehetőség nyílik a probléma körbejárására, a család és a gyermek megismerésére a szülő beszámolóján keresztül. A beszélgetés (első interjú) után anamnézist veszek fel, mely által megismerhetem a gyermek fejlődésére vonatkozó legfontosabb adatokat és az esetleges fejlődési elakadásokat.
  2. Ezt követően találkozom a gyermekkel, 4-5 alkalommal, kétszemélyes helyzetben. Játszunk, rajzolunk, beszélgetünk, ismerkedünk. Heti rendszerességgel, lehetőleg ugyanabban az időben, 50 perces foglalkozások keretében.
  3. Ezután kerül sor a szülőkonzultációra, ahol visszajelzést adok az addigi tapasztalatokról, és ennek tükrében javaslatot teszek a folytatás lehetőségeit illetően, megállapodunk a keretekben.

/Az első alkalom a szülővel 60-90 perc, a további konzultációk 50 percesek./

  1. A gyerekekkel folytatott munka során nagyon fontos a biztonságos légkör megteremtése. A foglalkozásokat a gyerek sajátosságaihoz, egyéni igényeihez igazítom, és abból építkezek, ami érdekli, és izgalmas számára.
  2. A gyermekekkel való egyéni foglalkozások mellet rendszeres szülőkonzultációt biztosítok. Visszajelzést adok a probléma hátterében felmerülő lehetséges okokról, és ha szükséges, javaslatot teszek további vizsgálatra. Megbeszéljük, milyen tapasztalatai vannak a szülőnek, milyen változást észlel.
  3. A terápiás munka lezárása.

JÁTÉKSZOBA

Vona Emőke

Gyermek-és felnőtt pszichológiai tanácsadás és online tanácsadás

1222 Budapest Szilánk utca 4.

pszichologus@vonaemoke.hu

Gyakori kérdések

Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni?

A családi titkok, ki nem mondott érzések nyomást gyakorolnak a gyerekre, akinek különös képességei vannak arra, hogy könnyen ráérez a tabu témákra. Ha konkrétan nem is, de az érzések szintjén tudja, hogy valami titok lappang körülötte. A titok pedig izolál, elszigetel, így a gyerek egyedül marad érzéseivel, szorongásaival. Beszélni kell róla, lehetőség szerint együtt az apával és az anyával. Érdemes a beszélgetést úgy időzíteni (hétvégén), hogy legyen ideje megnyugodni, és fontos, hogy elég figyelmet kapjon. Természetesen nem az utolsó pillanatban, hogy legyen idő felkészülni a költözésre, veszteségekre. A gyerekek hajlamosak magukat okolni a válásért, számukra a válás mindig trauma még akkor is, ha nem mutatják ki. Életkortól függetlenül az egészséges családról alkotott kép omlik össze bennük, hiszen a családi struktúra átrendeződik. A felnőttek megszűnnek egymás számára párként létezni, de a gyermeknek örökké a szülei maradnak.