Vona Emőke gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus Budapesten

JÁTÉKSZOBA gyermek-és felnőtt pszichológiai tanácsadás a XXII. kerületben, és online tanácsadás

JÁTÉKSZOBA

Vona Emőke

Gyermek-és felnőtt pszichológiai tanácsadás és online tanácsadás

1222 Budapest Szilánk utca 4.

pszichologus@vonaemoke.hu

Gyakori kérdések

Hogyan legyek „édes mostoha”?

Az, hogy milyen esélye van az egyszülős családba bekerülő új családtagnak, erősen függ az előzményektől. Nevezetesen, hogy mennyire sérültek a gyerekek, felnőttek, mennyire sikerült feldolgozni a válást, hogyan tudnak együttműködni a vér szerinti szülők… Fontos, hogy világossá váljon, hogy mint nevelőszülő, felelősséget érez irántuk, de nem szándékozik a valódi szülő helyére lépni. A nevelési elképzelések összehangolása, egymás nézeteinek elfogadása és a tévedés jogának fenntartása segíthet, hogy ne alakuljanak ki családon belüli koalíciók (egymás elleni összefogások a családtagok között). Gyakori hiba, ha különös jelentőséget tulajdonítanak egy hagyományos családban is előforduló, könnyen kezelhető helyzetnek. Fontos a vér szerinti szülő támogatása a közösen hozott döntések következetes, kölcsönös betartatására. Ez erősíti a nevelőszülő szülői tekintélyét. Nem utolsó sorban folyamatosan erősíteni a párkapcsolatot, hiszen az új családi felállást éppen a pár egymás iránti elkötelezettsége alapozza meg.

Szülők és családok

>> Gyermek tanácsadás

Szülőkonzultáció

Előfordulhat, hogy a szülőnek útmutatásra, tanácsadásra van szüksége, mert bizonyos gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésben elakadt. Ebben az esetben elég lehet, ha a szülővel beszélünk, illetve akkor is, ha a gyerek három év alatti. Ekkor szintén a szülővel folytatott beszélgetésre kerül sor.

Bejelentkezés után első alkalommal szintén a szülővel/szülőkkel konzultálok az első interjú és anamnézis céljából. A gyermekkel való egyéni foglalkozás mellett szülőkonzultációt biztosítok.

 

Családkonzultáció

A család tagjai folyamatos hatást gyakorolnak egymásra. A családkonzultáció, a családtagok közötti kapcsolati összefüggések megfigyelése, megértése által a család egészének működésére koncentrál. Teret ad arra, hogy a megoldásokat is együtt keressük.

  • családi krízis- és válsághelyzetek (normatív krízisek, válás, kapcsolati konfliktusok stb.)
  • „problémahordozó” a családban (iskolai, óvodai jelzés stb.)
  • mozaik családok nehézségei
  • családi kommunikáció zavara
  • sérült gyermeket nevelő család
  • a család aktuális élethelyzeti nehézségei
  • munkahelyi stressz, pályaválasztás, pályaelhagyás
  • párkapcsolati problémák
  • érzelmi, anyagi leválás a szülőkről, elindulás az életben
  • gyermekvállalás